Va invitam pe toti la Cetatea Neagra

Anul acesta se implinesc 800 de ani de cand Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit in Tara Barsei numeroase cetati fortificate printre care si Cetatea Neagra de la poalele Magurii Codlei. Atasam si poze de la excursia realizata Sambata, 14 Mai 2011. Drumetia a fost organizata de Asociatia Pro Codlea, Iulia Barabas si Sumanaru Mihai impreuna cu Casa De Cultura Codlea si Liceul “Simion Mehedinti”, Mioara Costea.

Cetatea de pe Magura Codlei (Cidinum Lat.), denumire cu nume de Regina. Cidonia. (Gutuie Salbatica). Denumire locala Cotoneastru, arbore ce creste pe Magura Codlei.

Cetatea se afla pe magura Codlei si nu a fost un Castel medieval al nobilimii cu multe turnuri si cladiri luxoase, ci o cetate de munte, o fortificatie militara, cu strictul necesar din punct de vedere strategic: zidul de incinta, turnul portii, zidul scut.

Datorita pozitiei favorabile si cu ajutorul acestor fortificatii a fost insa aproape de necucerit.

Multele Magura si Tampa, Postavarul si Muntii Persani sunt vizibile din toata depresiunea. Toponimic – Tampa, de la tympa care inseamna “Sa” si Magura, de la magyle, care inseamna “inaltime”, aceste denumiri intrasera in vorbirea comuna daco-romana si apoi romaneasca fiind frecvente in zonele muntoase, pe ambele inaltimi fiind construite cetati de observatie si aparare, de refugiu si ascunzatoare, denumirile acestor fiind pre-indoeuropene.

Poate ca astfel se explica si denumire Codlea pentru o gura de mina din Campulung -Arges, folosita poate vreodata ca ascunzatoare (codlean), daca nu este vorba de un simplu “transfer la distanta” al denumirii noastre “Codlea” (Cf. Dictionarul toponimic al Romaniei, Munteniei, Vol II, C-D, Bucuresti, Editura Academiei Romane, 2007, p. 140)

Pozele postate cu macheta cetatii existente in Muzeul “Geretstried” (copie din revista Zeidner Gruss nr. 201 / 2007)

Distribuie cunostintelor!

Galerie Foto