ROMANA pentru toti – un dans istoric se intoarce in comunitate

ROMANA PENTRU TOTI – UN DANS ISTORIC SE INTOARCE IN COMUNITATE

Anul acesta s-au împlinit 162 de ani de la prima reprezentaţie publică a dansului de societate Romana în anul 1850. În scopul trezirii dragostei către folclorul romanesc şi sub impulsul momentului istoric, Iacob Mureşianu compune în toamna anului 1849, elegantul dans de salon ROMANA, bazat pe motive româneşti. Dansul de coloană era inspirat din dansuri folclorice româneşti precum: Ardeleleana, Haţegana, Învârtita sau Jocul bănăţean pe picior. ROMANA nu rămâne doar un dans al braşovenilor, el se dansează la toate balurile şi petrecerile româneşti din Ardeal, Maramureş, Banat, Crişana şi chiar în nordul Moldovei.  În 3 iulie 2007 a avut loc o reconstituire a acestui dans creat de Iacob Mureşianu, reconstituirea dansului a avut loc in situ, în locul său de naştere, Casa Mureşenilor.  În anul 2010, Muzeul „Casa Mureşenilor” a derulat proiectul „ROMANA – renaşterea unui dans din tezaurul coregrafic naţional românesc”.
Proiectul s-a desfaşurat la Braşov în perioada septembrie-noiembrie 2010. Obiectivul general al proiectului a fost valorificarea dansului ROMANA specific Transilvanei în vederea dezvoltării patrimoniului cultural naţional imaterial prin însuşirea de către beneficiarii direcţi, 10 instructori de dans, de cunoştiinţe teoretice şi practice privitoare la dansul ROMANA.Ansamblul Magura este singurul Ansamblu din zona Brasovului care a preluat acest dans mai departe, care l-au aratat si in nenumarate spectacole. Ansamblul Magura fiind singurul care a preluat dansaul a fost implicat in proiectul ROMANA PENTRU TOTI – UN DANS ISTORIC SE INTOARCE IN COMUNITATE.Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov este partener alături de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Casa de Cultură a municipiului Codlea în proiectul ROMANA pentru toţi – un dans istoric se întoarce în comunitate, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Muzeul Casa Muresenilor Brasov impreuna cu Ansamblul Magura isi propune desfasurarea unor cursuri, intr-o maniera interactiva, cu 160 elevi din liceele brasovene si Codlene, in urma carora elevii isi vor insusi cunostinte istorice, teoretice si practice privitoare la dansul ROMANA. Liceele care fac parte din acest Proiect sunt : Colegiul National Unirea,  Liceul “Andrei Muresanu” Colegiul Tehnic “Remus Radulet”,  Colegiul National “Grigore Moisil” , Colegiul Andrei. Saguna, (Colegiul Tehnic Simion Mehedinti, Liceul Teoretic Codlea).
La inceperea cursului, specialistii muzeului vor face prezentari interactive cu istoricul dansului. In fiecare liceu implicat se va constitui cate un grup de 8 perechi de elevi (8 fete si 8 baieti) care, timp de 6 saptamani, sub indrumarea unui instructor de dans, vor invata sa danseze ROMANA. Cursurile se vor desfasura in cadrul liceelor de unde provin cursantii pe parcursul a 18 zile cate 2 ore pe zi.  Cursurile se vor incheia cu un eveniment public (flashmob) in care vor dansa ROMANA toti cei 160 elevi beneficiari directi impreuna cu instructorii lor. Pe tot parcursul derularii cursurilor elevii vor fi indrumati si coordonati de un maestru coregraf care va organiza si evenimentul final. Fiecare participant va primi un manual-suport de curs, un CD si un DVD cu muzica si respectiv coregrafia dansului.Pe data de 3 noiembrie in Piata Sfatului din Brasov, toti cei 160 elevi beneficiari directi impreuna cu instructorii lor vor incheia cursul incheia cu un eveniment public (flashmob) in care vor dansa ROMANA.Instructorii care fac parte din proiect sunt  9 persoane de la Casa de Cultura Codlea respectiv Ansamblul folcloric,,Magura”-Dragusin Angela,Popa Andreia,Onceru Ionela,Dragut Ioana,Gociman Raluca,Trifan Robert,Pasla Vasile,Carstea Aurel si Aporcariti Daniel si Frunza Octavian din Brasov.
Casa Muresenilor Director,Valer Rus
Muzeograf Cristina Seitz
Conservator Lorena Domocos

Distribuie cunostintelor!

Galerie Foto