Expozitie de Sculptura, Petrica Buhnici

Artistul plastic Petrică Buhnici a realizat o expoziţie de sculpturi în cadrul Târgului Internaţional de Carte şi Muzică, ediţia a IX-a, deschis ieri, 22 martie 2012, la Business Park Braşov. Cu acest prilej, vernisajul expoziţiei a fost deschis de Asociaţia Libris Cultural Braşov, organizatorul evenimentului şi au prezentat Nicolae Daicu, preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Virgil Mihăilescu, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Braşov, şi Ileana Gafton, scriitor. Alături de sculptorul Petrică Buhnici, pe podium a urcat Ansamblul “Măgura” Codlea, care a prezentat o suită de costume de epocă folosite la interpretarea dansului “Romana”. Publicul numeros a aplaudat apariţia membrilor ansamblului şi a admirat sculpturile realizate de artist, acestea reprezentând o adevărată carte de vizită pentru Petrică Buhnici. Au fost expuse 20 de busturi a unor personalităţi cultural – istorice, autorul pornind de la bustul lui Ion Luca Caragiale, aceasta fiind prima personalitate pe care a realizat-o în cadrul Galeriei personalităţilor. Motivul: 2012 a fost declarat “Anul Caragiale”.

Carte de vizită

Absolvent al Şcolii Populare de Artă Braşov, promoţia 1980-1983, clasa Prof. Bilciu Ştefan.
Deşi este de profesie inginer topograf – geodez, pasiunea pentru desen, modelaj şi sculptură îi schimbă existenţa, după ce bunicul său, dascăl şi director de şcoală generală, i-a fost călăuzitor şi deschizător de drumuri în tainele desenului.
Cea mai mare parte a lucrărilor au fost realizate în atelierul deschis la subsolul Casei Municipale de Cultură Codlea, unde este şi directorul acestei instituţii.

EXPOZIŢII

A realizat expoziţii personale şi de grup, în ţară şi străinătate (1980-2010), la Braşov, Sibiu, Bucureşti, Franţa, Austria, Germania.
Multe lucrări se găsesc în colecţii personale.

PREMII

– 1987, locul I la nivel naţional
– 1988, locul I, Cântarea României
– 1989, locul II, Cântarea României

Anul Caragiale

Sculptorul Petrică Buhnici realizează, în 2012, bustul lui Nenea Iancu, cum i se spunea lui Ion Luca Caragiale, pentru a marca centenarul marelui dramaturg, respectiv 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român şi 160 de ani de la naşterea sa.
Lucrarea este o modelare cu mare respect de către autor, aflat faţă în faţă cu personalitatea, şi o creaţie căreia, dacă te apropii, poţi să îi simţi respiraţia.
După ce Petrică Buhnici îl realizează pe Nenea Iancu nu se poate opri aici şi continuă să aşeze în Galeria cu personalităţi încă 20 de busturi, din ceramică arsă patinată, lucrări făcute din dragoste pentru oraşul unde trăieşte.
După ce s-a documentat, autorul foloseşte o fotografie-portret a celor mai importante personalităţi, stă la taifas cu ele, pătrunde prin ferestrele sufletului şi scoate la iveală expresivitatea pe care o aşează pe chipul bustului.
Simţurile văzute şi nevăzute ale bustului-personalitate intră în relaţie cu sculptorul, care devine vârful triunghiului ce leagă prin laturile sale personajul – autorul – publicul.

Bazalt şi beton armat

În 2008, realizează 8 lucrări din 12 tone de piatră (bazalt), din care şapte sunt expuse în “Parcul cu Soare” Codlea: Stema Codlei, “Decebal”, “Chip de săsoaică”, “Ţăranul”, “Fântâna arteziană – leu”, “Mama cu pruncul”, “Piatră hotar”.
În perioada 2009 – 2010, realizează mai multe lucrări din beton armat: “Bustul Paroh Iosif Comanescu”, postat la intrarea Bisericii ,,Înălţarea Domnului” (150 kg) şi “Bustul Prof. Pascu Ioan”, amplasat pe holul Liceului Teoretic Codlea.

Artiştii, despre ei

Sculptorul Nicolae DAICU, preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Artiştilor Plastici din România, explică sentimentele cu care se identifică un artist plastic atunci când modelează lutul: “Mă identific cu sculptura şi consider că este un dar de la Dumnezeu, deoarece omul, această mare creaţie, la rândul lui, modeleză lutul, acelaşi lut peste care El a suflat şi i-a dat viaţă. Atunci când sculptorul începe să creeze devine fericit şi se simte omul potrivit la locul potrivit. Iei o bucată de lut şi începi să o frămânţi şi observi că astăzi este un portret. Mâine, aceeaşi bucată de lut poate fi o altă creaţie.
Întrebat fiind, cum faci de scoţi sculpturile acestea superbe, am răspuns “Nu scot, îndepărtez ceea ce este în plus!”
Să nu uităm că Michelangelo, când termina o lucrare, zicea “Acuma circulă!”

Sursa: Coronapress.ro

Distribuie cunostintelor!

Galerie Foto