“Vedeta spectacolului de dresaj canin care a avut loc în weekend, la Codlea, a fost un Saint Bernard de doi ani, pe numele său Beethon.
Curtea Liceului Teoretic din Codlea a răsunat, sâmbătă dimineaţă, de glasurile a… aproximativ 15 câini de rasă, într-o demonstraţie de dresaj canin organizată de Primăria Municipiului Codlea şi Academia de dresaj „Gundo” Braşov. La spectacol au participat patrupede din şase rase diferite: Ciobănesc german, Rotweiler, Ciobănesc carpatin, Saint-Bernard, Teranova, Beagle, aparţinând unor crescători codleni. După defilarea raselor de câini, au urmat demonstraţii de dresaj, nelipsind spectaculoasele demonstraţii de pază şi protecţie, susţinute de câini ciobăneşti germani şi rotweiler. Câinii le-au arătat spectatorilor cum ascultă de comenzile vocale ale stăpânilor lor, dar şi de comenzile date prin gesturi, spre deliciul publicului, dar mai ales al copiilor.
De departe, însă, vedeta spectacolului a fost un Saint Bernard de doi ani, pe numele său Beethoven. Asta şi pentru că imediat după ce şi-a prezentat „numărul”, s-a împrietenit foarte repede cu copiii prezenţi. Patrupedul este proprietatea consilierul local Rudolf Rekkert, cel care a avut iniţiativa organizării demonstraţiei. Pentru el, Beethoven este mai mult decât un câine, el fiind cel care l-a ajutat să se refacă după ce suferise un atac vascular cerebral, pentru că Beethoven vroia mereu la plimbare şi trebuia să iasă la aer împreună cu el.
Un dresaj eficient poate dura şi un an
Liviu Orghidan, patronul Academiei de Dresaj „Gundo” a subliniat, că dresajul canin nu este chiar floare la ureche. Astfel, potrivit acestuia, dresorul trebuie să cunoască animalul pe care-l dresează pentru că metodele de dresaj diferă de la o rasă la alta. În plus, un dresor trebuie să aibă multă răbdare, să descopere caracterul patrupedului. Acesta a mai spus că, pentru a fi eficient, un dresaj poate dura între 8 şi 12 luni. „Cea mai dificil de dresat rasă o reprezintă ciobăneştii de stână, animale extrem de încăpăţânate, dar şi câini de pază care au nevoie de un antrenament special”, a încheiat Orghidan.”‘
Distribuie cunostintelor!