Cea mai veche formație care a activat în cadrul Casei de Cultură a fost ansamblul „Măgura”, înființat în 1959, în cadrul întreprinderii „Măgura”. Octavia Albu a fondat, în 1968, o grupă de dans popular românesc. Grupului de dansatori i se alătură și orchestra de muzică populară condusă de Ion Munteanu, împreună formând ansamblul folcloric „Măgura Codlei” sub conducerea lui Ciprian Tomșa. Această nouă formație îngloba și ansamblul întreprinderii „Măgura”.
În cadrul ansamblului folcloric „Măgura” s-au perindat, în cei peste 50 de ani de activitate neîntreruptă, sute de dansatori, cântăreți populari și instrumentiști, reprezentând generații din diverse categorii sociale: studenți, elevi, muncitori, etc.
Activitatea permanentă i-a determinat pe conducătorii ansamblului, ca de la an la an, să diversifice și să îmbogățească repertoriul atât prin dans cât și prin recuzita, îmbogățind totodată patrimoniul artistic prin punerea în scena de dansuri, obiceiuri populare și tradiții, cântece populare vocale și instrumentale, taraf și orchestră înscriindu-se în tonul autenticității și originalității folclorului românesc.
De-a lungul anilor, ansamblul a desfășurat o largă activitate culturală participând la festivaluri naționale și internaționale, la emisiuni televizate, la spectacole caritabile și la spectacole concurs.
Dintre festivalurile naționale la care a participat Ansamblul „Măgura” putem aminti:
De asemenea, pot fi amintite și alte festivaluri, sărbători câmpenești și aniversări din localitățile: Făgăraș, Rupea, Zărnești, Ghimbav, Predeal, Pitești, Constanța, Sibiu, etc.
Ansamblul „Măgura” a participat la mai multe festivaluri internaționale, din care voi aminti doar câteva:
Astăzi, în cadrul ansamblului se pregătesc aproximativ 200 de dansatori, cântăreți și instrumentiști pe diferite grupe de vârste. Ansamblul dispune de un patrimoniu de costume variat putând astfel să reprezinte cu succes următoarele zone folclorice: Făgăraș, Dăișoara, Crihalma, Someș, Sibiu ,Oaș ,Banat, Bran, Oltenia. De asemenea, Ansamblul dispune de o recuzită specifică pentru punerea în scena a obiceiurilor populare tradiționale de muncă din viața poporului român, fiecare obicei având recuzita necesară. Astfel, putem aminti de: Obiceiul de primăvară „PLUGARUL”, Obiceiul de vară ,,CUNUNA SECERĂTORILOR”, Obiceiul de iarnă ,,CEATA DE FECIORI’’ și ,,SEZĂTOAREA” și Obiceiul de peste an ,,NUNTA TRANSILVĂNEANĂ”.
Ansamblul „Măgura” a adăugat în repertoriul său, în anul 2010, un dans care datează din anul 1840, denumit „ROMANA”. Activitatea permanentă a determinat ca de la an la an să diversificăm, să îmbogățim repertoriul atât prin dans cât și prin recuzită, îmbogățind totodată patrimoniul artistic prin punerea în scenă de dansuri, obiceiuri populare și tradiții, cântece populare (vocale și instrumentale), toate acestea înscriindu-se în tonul autenticității și originalității folclorului românesc Coordonatorii Anasmblului „Măgura” Codlea au ca principal valorificarea dansului și a obiceiurilor populare tradiționale.
Echipa care coordonează Ansamblul „Măgura” Codlea este alcătuită din: